Pagina's

vrijdag 1 januari 2016

terugblik 2015

Het jaar 2016 is vandaag begonnen. Gelukkig kon ik vandaag meteen een rondje rennen. Een redelijk kort en rustig rondje. José en ik waren met de kinderen bij opa en oma geweest en terug naar huis ben ik halverwege de auto uitgezet. ik kon naar huis rennen, geheel vrijwillig, haha! Ik heb heerlijk ontspannen gelopen, maar wel geveld dat de kuiten nog niet veel méér dan het rondje van 8 km @ 12 km per uur aankonden. Ik heb geen kramp gevoeld, maar wel gevoeld dat er nog geen volledige ontspanning was. in de rest van m'n lijf wél! Eergisteren met Marco een dagje in de sauna doorgebracht en dát helpt wel te ontspannen, zeg! Héérlijk. En omdat we gisteren een rustige Oud & Nieuw hadden, was ik vandaag fris genoeg om een stukje te rennen. Nogmaals: rustig en ontspannen.

Rustig en ontspannen zijn toch wel woorden die bij mijn hardlopen in 2015 pasten. Vanaf januari t/m eind november niet één wedstrijd gelopen.

Ik begon januari 2015 met een in 2014 opgelopen linker scheenbeenblessure. Zie: terugblik-2014.
Ik was er halverwege januari nog niet helemaal vanaf, toen een blessure aan de rechterknie zich aandiende. Ik kon in januari niet echt lekker trainen: het bleef bij rondjes met in m'n achterhoofd: "zou het weer kunnen?" Totaal: 79 km.

In februari leek het allemaal weer te gaan. Ik kwam zowaar op 148 km uit. Daarnaast  geregeld gefietst. Hoogtepunt was de week Texel, waar ik heerlijk heb kunnen lopen. De knieproblemen waren niet volledig over, maar het ging goed!

En dus kon ik met vertrouwen aan maart beginnen, en zelfs weer op de baan lopen! En wie weet zelfs meedoen aan de Spaarnwoudeloop! Maar ... de knieproblemen kwamen terug, werden heviger. Ik weet niet of het door de baan(trainingen) kwam, maar het ging niet meer. Ik kwam nog nét boven de 100 km uit: 103 km.

En toen kwam daar het besluit op 1 april om met hardlopen op de baan te stoppen: ik zegde mijn lidmaatschap bij av Dem op.
De post ik-stop werd het op één na meest gelezen stukje van mijn blog.
Ik was bedroefd en opgelucht tegelijk. Bedroefd omdat ik had gedacht nog veel progressie te kunnen maken en opgelucht, omdat ik al een paar weken met dit te nemen besluit worstelde en nu de knoop had doorgehakt. En opeens was ik gemotiveerd om meer te gaan fietsen! Van 25 maart t/m 27 april helemaal niet meer gelopen. Lopen: 6 km in heel april en fietsen: 628 km.

De maand mei werd een prima sportmaand. Ik heb 11x gelopen en 9x gefietst: 20x buiten gespeeld dus. Illustratief was het stukje doelloos. Ik sportte zonder achterliggend doel, de loop- en fietsrondjes zélf waren het doel. Lopen 92 km, fietsen 587 km.

En zo ging het in juni t/m september verder. Geen doelen, geen druk, geen moeten, maar wél lekker lopen en fietsen. Hoogtepunt? De zomervakantie in Oostenrijk!
In juni 114 km gelopen en 640 km gefietst.
In juli 83 km gelopen en 368 km gefietst.
In augustus 107 km gelopen en 248 km gefietst.
In september 103 km gelopen en 109 km gefietst.
Opvallend was dat m'n fietsenthousiasme wat aan het verdwijnen was. En dat kwam toch door het lopen. Ik liep deze 4 maanden 10x per maand 10 km per keer. Met snelheden van 12 tot 15 km per uur. En ... nergens last van! Ik kon iedere week lopen. De enige uitzondering daarop was de schoolkampweek.
Het lopen ging heerlijk, ontspannen en soepel. Een mooi voorbeeld was deze tempoloop-van-5-km.

In oktober besloot ik om een poging tot elke dag lopen te wagen. En wát een succes werd dat! Elke dag lopen hield in: rekening houden met de volgende dag en dus véél beheerster lopen.
Ik kwam tot 35 loopdagen achter elkaar: oktober-2015. Mijn enthousiasme kon ik goed delen met Jacco. Te goed, want we maakten onszelf "positief" gek, met plannen voor het lopen van de marathon van Amsterdam in oktober 2016. Jacco betrekt ook andere lopers bij ons "project", wat hij inmiddels Project2uur59 heeft genoemd: .
En geprikkeld door ons project, kwam ik tot 248 km. Ik heb maar 3 maanden met méér kilometers gelopen: in 2010 ter voorbereiding op de marathon!

En ook november werd een mooie loopmaand, met maar liefst 241 km! Met als hoogtepunt de Runnersworld-cross-wijk-aan-zee. Eindelijk weer eens een echte wedstrijd gelopen!

En in december begon ik waar ik in november mee eindigde: het lopen van een wedstrijd. De Strand-en-duinloop in Castricum. Helaas kreeg ik na deze loop wat kuitklachten, waardoor december met 132 km geen topmaand is geworden. Maar goed, de basis is gelegd om van 2016 een mooi loopjaar te maken, met hopelijk de marathon van Amsterdam als hoogtepunt, waarbij ik mezelf heb ingeprent toch vooral te genieten van de weg naar de marathon toe!

In de eerste helft van 2015 heb ik 542 km gelopen.
In de tweede helft van 2015 heb ik 914 km gelopen. En die tweede helft was hoopvol!
In totaal 1456 km gelopen.

En ... gisteren onze zomervakantie geboekt: camping Lac de Carouge in de Franse Alpen!

Wat een heerlijk (voor)uitzicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten