Pagina's

woensdag 25 september 2013

Valkuil

Op www.looptips.com las ik het volgende:

Laat de blessures niet van je winnen.

Je zult hoogstwaarschijnlijk geblesseerd raken tijdens het trainen voor je eerste marathon. Het klinkt erger dan dat het is, maar het zal gebeuren. Misschien raak je geblesseerd aan je knie, enkels, rug of zelfs je hand, zoals ik.

Laat je niet gek maken door deze blessures. Ik heb meerdere blessures gehad en zeker in het begin werd ik er gek van. Ik heb zes kleine blessures gehad en één grote. Ik had mijn hand gebroken waardoor ik een maand niet kon trainen.

Als het gebeurt, gebeurt het. Het enige en het beste dat je kunt doen is rust nemen en eventueel aan je conditie blijven werken met een andere sport. Als je blessure zo erg is dat je er maanden uit ligt, plan dan een andere marathon. Verander nooit je doel maar je koers.
- Eelco de Boer -
En nu ... geduld. Weer dat geduld.
Morgenavond wil ik een rondje gaan fietsen. En dan gaan we alweer richting het weekend. Zondag sla ik de Twiskemolenloop uiteraard over. Als ik al kan lopen, dan wordt het hooguit een klein, rustig, voorzichtig rondje in de buurt.
Ik denk niet dat ik straks vanaf het "0"punt hoef te beginnen, er is echt nog wel een basis. Maar ik moet er voor waken dat ik niet (wéér) te snel stappen wil gaan maken. Dat is toch een valkuil.
  • In mijn stukje belastbaarheid-opbouwen schreef ik aan dat de trainer aangaf dat ik (wanneer ik weer op de baan zou gaan trainen) uit moet gaan van een snelheid van 3'45" per km. Erik gaf dat ook in in een reactie. En straks tóch weer proberen om 4x in de week te kunnen lopen. Want wanneer ik 4x per week loop, ben ik minder blessuregevoelig! Gek, eigenlijk ...
  • Nog geen maand later: de-draad-weer-oppikken. Vooral de afbeelding is interessant. Als ik eens een schema maak, met dit plaatje in m'n achterhoofd ...
  • Ten slotte, uit opnieuw-beginnen, "want, zoals Erik al schreef in zijn stukje vorm-komt-weer-in-beeld-deel-2 "heel blijven staat op nr. 1, 2 en 3!" "
  • Op 29 juni schreef ik een blessure-samenvatting van maart tot en met juni in start-over-again. Alles is dus eigenlijk al gezegd en geschreven. Nu geldt:
  • HEEL WORDEN EN VERVOLGENS ... HEEL BLIJVEN!!!
  • In de opbouw wellicht weer wat meer de nadruk op de Souplessemethode van Klaas Lok: extensieve intervalletjes. Zie het stukje: Lok.


2 opmerkingen:

  1. Ach, vroeg of laat wint 'iets' het van je. Maar nu nog even niet :-) !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, precies! Nu zéker nog niet.
      En nu heb ik geen zin om "bankhanger" te worden. Daar word ik veel te onrustig van!

      Verwijderen