Pagina's

maandag 1 januari 2018

JoArtSport in 2018

Van JoArtRent (weer terug) naar JoArtSport

consuminderen en balans
Bij het begin van een nieuw jaar horen dromen, doelen, voornemens en verwachtingen. Dat hoort zo, dat moet. Nee, natuurlijk niet. Toch vind ik het altijd leuk om naar het nieuwe jaar te kijken. Wat wil ik in dat jaar zoal?
Na de feestdagen vind ik het altijd wel prettig om weer wat bewuster met m'n voedings- en slaappatroon om te gaan. Nee, geen sportvasten, maar toch. Beetje consuminderen en wat meer balans. Een nieuw kalenderjaar vind ik een prima moment. Ik heb het altijd leuk gevonden om het nieuwe jaar met nieuwe uitdagingen te beginnen, of met challenges. Zoals in 2015 en 2016. Zie: challenges.
Nu heb ik een weddenschap met Robin en Kane: 50 dagen geen alcohol. Lukt het, dan verdien ik een reep chocolade. Lukt het niet, dan neem ik ze mee naar McDonalds: het 'restaurant' waarvan ik het vreselijk vind om er te eten, hahaha!

loop-fiets-balans
Ik zal me nu beperken tot het sportieve deel van Johan. Daar gaat deze blog immers over. Mijn sportleven, dat uit het beoefenen van 2 sporten (fietsen en hardlopen) bestaat. Gek genoeg heb ik daar nooit een balans in weten te vinden. Óf ik was voornamelijk aan het hardlopen (eerste keus), óf ik was meer aan het fietsen (bij wat langdurigere hardloopblessures). Ik heb weleens geprobeerd om richting duathlon toe te gaan werken, maar dat ik me nooit gelukt. Mijn focus gaat altijd naar één van de 2 sporten en nooit naar allebei tegelijk.
Wellicht een mooi streven voor 2018 om lopen en fietsen meer op elkaar af te stemmen: op naar een loop-fiets-balans!

lopen
Ik sta er heel anders voor dan een jaar geleden, toen mijn hardloopvorm uitstekend was en nog beter kon worden. Nu hoop ik dat ik af en toe weer aan hardlopen toekom. Ik ben geen wedstrijdloper meer en ben ook geen lid meer van av Dem. Hardlopen zal ik, wanneer het weer mogelijk is, puur recreatief benaderen: lekker stukjes lopen, bijvoorbeeld in de duinen. Ter afwisseling op het fietsen. Zoals beschreven in doelloos.
En áls het dan al anders wordt dan duurloopjes, dan lijkt lopen volgens de souplessemethode in beeld te komen.
Eerst maar eens kijken of ik weer "gewoon" een paar keer per week kan lopen.

fietsen
Wat fietsen betreft hoop ik lekker kilometers te kunnen maken. In mijn beste fietsjaar (2006/2007) reed ik 6300 km. Dat zou ik in 2018 weleens kunnen gaan overtreffen. In mijn laatste halve jaar reed ik bijna 4000 km. Als ik dat 2x achter elkaar doe, dan kom ik tot bijna 8000 km in één jaar. Zóveel kilometers hoeft niet, maar de laatste tijd kom ik per 4 weken telkens tot ruim 600 km (150 km per week). Die lijn wil ik graag doortrekken.
Wat ook wel een leuk doel is om proberen te verbeteren is m'n 1000 km record van juni 2014.  M'n nieuwe fiets geeft hopelijk een goede stimulans!

dagelijks
Het liefst wil ik elke dag sporten (en er een soort sport-streak van maken). Elke dag? Ja, waarom niet. Ik heb ooit een serie van 35 dagen achter elkaar hardlopen neergezet en ik voelde me toen fitter en uitgebalanceerd dan ooit. Omdat je dan met alles wat je doet rekening moet houden met dat je nog even moet gaan sporten. Zie: running-streakelke-dag-lopen en elke-dag-lopen-2. M'n hardloopbeurt in week 52 van 2017 (vorige week, zeg maar) biedt hoop. Zoals het er nu voor staat kan ik 3 à 4x per week fietsen (buiten of in de garage) en het hardlopen op de overige dagen (als 'opvuller'). Het idee is om na een fietsdag een fiets-rust-dag actief invullen door te gaan rennen. En na een loopdag volgt dan een actieve loop-rust-dag door te gaan fietsen. Het "grote" achterliggende doel daarvan is me weer net zo fit en in balans voelen als in eind 2015 en als in 2016.

het lukt wel / niet
En wat als het bovenstaande niet lukt (bijvoorbeeld doordat het hardlopen toch nog niet zo lekker gaat)? Nou, dan niet. Geen probleem. Het is maar een plan, meer niet. Het belangrijkste is namelijk lekker genieten van het bezig zijn en me fit voelen! Onderdeel van dat fit zijn is ook consequent bezig blijven zijn met het doen van krachtoefeningen thuis.

en verder ...
In het stukje over-vakanties-en-doelen gaf ik al aan hoe in 2018 een aantal van onze vakanties eruit komen te zien. Leuke vooruitzichten. Dus ... 2018 ... ik heb er zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten