Pagina's

vrijdag 12 september 2014

5000m in 18'01".


MiLa avondwedstrijd av Dem: een interessante wedstrijd. Want 5000m in 18'02' 18'01"is géén 5000m onder de 18 minuten. Het betekent wél een nieuw pr.

Goed, dan nu de race. Vooraf voelde ik al een heerlijke wedstrijdspanning. Zoals ik dat vroeger voor een belangrijke voetbalwedstrijd had. Dat zat dus wel goed, want met die spanning speelde ik vroeger m'n beste wedstrijden.
Het deelnemersveld was vrij klein: vooral veel Dem-trainingsmaatjes (oa Joop, Sanne, Frank, Erik) en één "externe" deelnemer (Constant Huiszoon). Jammer dat mannen als Harry, Gerard, Nevzat, Jacco, Ralph, Marco, Jos, Tristan, Jeroen niet van de partij konden zijn.

Ik had een vliegende start. De eerste 200m ging in 39 seconden en ik liep daardoor meteen op kop. Het prettige daaraan was dat ik m'n eigen tempo kon gaan lopen. Dat ging vrij goed: rondjes van 86 à 87 seconden (86 was gepland). Ik lag dus goed op koers: een tijd onder de 18 minuten bleek écht haalbaar.

Waarom heb ik het dan tóch (net) niet gered? Hoe constant de rondjes ook waren, ze liepen wel langzaam maar zeker iets op. Het werd simpelweg zwaarder. En dat is toch een conditiekwestie. Met nog ruim 2 rondes te gaan werd ik ingehaald door "externe" loper Huiszoon. Die had me d'r even een versnelling ingegooid, pfff. Die versnelling kon ik niet aan, ik liep op m'n max en probeerde m'n constante tempo vast te houden en probeerde nog iets te versnellen. Maar versnellen zat er niet meer in. Was wellicht ook wel het verschil tussen bouwjaar 1974 en bouwjaar 1994.

En toen kwam de laatste ronde. Zat het wel, zal het niet, wel, niet ...
Het werd nét niet. Waar heb ik het laten liggen? Ik weet het niet. Zoals ik al aangaf: ik liep op m'n max, conditioneel was ik niet optimaal om onder de 18 minuten te eindigen. Huiszoon was al binnen in 17'41" en ik finishte in 18'01".

Dat laatste maakt deze wedstrijd zeker interessant: ik kan naar aanleiding van deze race m'n strategie/schema voor de komende periode bepalen. Er gaat nu toch echt een vierde training per week bij komen.

Doel gehaald? Ja en nee.
- Nee, want ik heb de 18 minutengrens niet kunnen slopen.
- Ja, want ik heb wel een goede race gelopen en een nieuw pr neergezet.
- Ja, omdat ik het maximale voor nu eruit heb gehaald en weet waar ik sta.
  (De Warming Uploop was geen toevalstreffer).
- Ja, de benen (achillespezen en kuiten) konden het goed aan
- Ja, ik kan gericht(er) gaan trainen.

10 opmerkingen:

  1. Je hebt gewoon goed gelopen Johan. En behoorlijk vlak hoor. Op 2k zaten we op 7:12. Dan heb je de laatste 3k slechts 2 seconden 'verloren', dat kun je nauwelijks verval noemen. Dus ik zeg: TOP en gefeliciteerd met je pr!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, Erik. De "teleurstelling" zat 'm in de blik op de klok. Over de race was ik echt wel tevreden, vooral over de 'strakke' rondes. Biedt weer perspectief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En we doen het nog wel een keer over. Probeer ik je wel bij te houden, haha.

      Verwijderen
  3. Goed man! En vooral fijn dat je systeem het weer aan kan #goodjob

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Andere masters categorie Erik, dan mag je best een beetje na-ijlen :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Snap ik ;-) Ik hoop nog zo mee te kunnen als ik in m 45 ben aanbelandr haha. Nu bijna m 38 dus dat duurt nog even

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je Dennis!
    En wat Erik betreft: die komt er wel weer aan, hoor! Die is met zijn 45+ nog zóó sterk, dat er ALTIJD rekening met 'm gehouden dient te worden! Dat moeten wij "jonge Goden" (38 en 39) over 6 à 7 nog maar zien te doen.

    BeantwoordenVerwijderen