Pagina's

woensdag 24 april 2013

Knie

Wat leverde het doktersbezoek van vanmorgen op?
Mijn klacht een paar weken geleden was een dikke knie: er zat vocht in. Door rust te nemen is het vochtgehalte in de knie weer normaal. Er was sprake van een overbelasting van een zwakke(re) knie.
Dat mijn knie zwak was, wist ik natuurlijk al.
  • Ik mis mijn voorste kruisband, waardoor het onderbeen teveel naar voren kan bewegen. De knie verliest zijn stabiliteit.
  • Mijn binnenste / mediale meniscus (het schijfje kraakbeen dat als schokbreker tussen het bovenbeen en onderbeen fungeert) was en is beschadigd. Dit herstelt zich niet. Bij operaties is getracht zo veel mogelijk van de meniscus te bewaren omdat een knie zonder meniscus een belangrijk beschermingsmechanisme mist en sneller artrose (gewrichtsslijtage) zal ontwikkelen.
De dokter constateerde inmiddels een beginnende vorm van gewrichtsslijtage. “Ooit” zal er volgens hem een kunstknie nodig zijn, genezing is namelijk niet mogelijk. Dat kan over 20 jaar, maar ook over 50 jaar. Nu een MRI scan laten maken, hoeft niet: de situatie rondom de knie is immers bekend..


Wat kan ik nu doen en/of laten om de situatie te verbeteren (of niet te laten verminderen)?
  • Op gewicht blijven. Dat is niet zo'n probleem.
  • M'n bovenbeenspieren sterk houden door middel van kracht oefeningen, wellicht nog iets sterker maken. Niet echt mijn hobby, maar goed.
  • Géén sporten als voetbal en squash (meer) beoefenen. Dat had ik toch al afgeschaft.
  • Sporten als zwemmen, fietsen en hardlopen (blijven) beoefenen. Dat is juist goed voor de knie! Fietsen is zelfs een prima manier om m'n bovenbeenspieren te versterken. Dus wellicht moet ik het fietsen toch weer opnemen in m'n schema: 1x per week bijvoorbeeld.
  • Ik mag vanaf nu wat hardlopen betreft weer (rustig) gaan opbouwen, als ik maar goed (in mijn geval BETER) blijf luisteren naar m'n lichaam en dan met name naar m'n benen.
Dat was de knie. Nu de achillespees. Hiervan wist ik eigenlijk ook al wat er speelde: overbelasting. Ik had mezelf zelfs een "rode kaart" gegeven. Ook voor de achillespees geldt dus: goed luisteren en wat opbouwen betreft rustig aan doen.
(Nog een een "gelukje" dat ik gelijktijdig last heb van de knie en de achillespees).
Rustig aan weer opbouwen dus. Waar ga ik me dan op richten? De DCD loop in mei? de Marquetteloop in juni? Ik weet het even niet. En de marathon dan? Daar denk ik nu maar even helemaal niet aan.
Wellicht is het een beter plan om de focus bij het opbouwen zelf te leggen en dan kan ik per week, per maand kijken hoe ik er voor sta.

Update woensdagavond:
Ik mag weer héél rustig opbouwen ... dus vanavond mee begonnen: 5,8 km in 32'47" (10,7 km/u). Maar goed, 't iets ... En het belangrijkste voor nu is dat ik bij dit tempo geen last had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten